Etusivu  |   Omat koirat  |   Pentueet  |   Tulossa  |   Muistoissa  |   Historia  |   Reissutarinoita  |   Uutisblogi  |   Linkit

Kertun pentupäiväkirja

 
PENNUT 6,5 vk
 
Vielä otettiin yhdet kuvat vaikka edellisistä ei ole montaakaan päivää. Sohvi Aulikki kun lähtee äitinsä mukana omaan kotiin niin enää ei saada uusia kuvia kaikista. Tämän jälkeen tämä pentupäiväkirja hiljenee. Pennut olivat ihan vieraassa ympäristössä ja käyttäytyivät kyllä ihan kelvollisesti. Pentue on luonteeltaan hyvin tasainen. Jouko tosin esittää kyllä hieman suurempaa dominanssia ja siksi onkin hyvä, että se on menossa osaaviin käsiin. Kukaan ei osoita mitään suuria pelkotiloja uusia asioita ja ääniä kohtaan. Autossa pienen alkulaulannan jälkeen matkustettiin mallikkaasti.
 
Lopuksi vielä ihan valtavan suuret kiitokset taitavalle valokuvaajalle Outi Tonille upeista otoksista ja webmasteri Hanna Hynyselle äärettömän nopeasta sivujen päivityksestä. Välillä ei mennyt kun vartti ja taas oli uudet kuvat sivuilla. Kiitos myös kaikille ihanille pennunkyselijöille. Kysyjiä oli paljon ja kyllä sai oikein miettiä, minne nämä pennut muuttavat. Toivottavasti nyt kaikki tulevat saamaan sen oikean pennun itselleen.
 


 

Briskness Jim Morrison  6,5vk

 

Briskness James Dean  6,5vk

 

Briskness Jeanne D'Arc  6,5vk

 

 Briskness Janis Joplin 6,5vk

 

Briskness Jack Daniel's  6,5vk

 

 
PENNUT 6 VIIKKOA!
 


 
Tänään tuli 6 viikkoa täyteen pennuille ja paljon uutta asiaa. Aamulla ennen klo 10.00 pakattiin koko lauma autoon ja nokka kohti Malmin Apexia. Pennuille tehtiin virallinen silmätarkastus, tunnistusmerkintä ja tarkastettiin muutenkin, että kaikki palikat on paikoillaan. Kaikilla pojilla oli pallukat laskeutuneet eikä silmissä ollut mitään huomautettavaa. Pennut käyttäytyivät vastaanotolla hienosti. Pieni vinkaus pääsi kun kun se kamala mikrosiruneula työnnettiin ihon läpi. Kieltämättä se neula on kamala, siksi yritän viedä ne mahdollisimman isoina toimenpiteeseen.  Apexissa oli kyllä hyvä palvelu, virallisen silmäpeilauksen suoritti Eläinlääkäri Sari Jalomäki. Nyt vain oottelemme rauhassa laskua Kenneliitolta ja sitten niitä rekkareita. Niitten pitäisi tulla nopeasti, alkuviikosta.
 
Tänään ollaan myös ulkoiltu monta kertaa huolimatta yli - 20 asteen pakkasesta.  Pennut vaan vaativat päästä ulos hyvinkin äänekkäästi. Sinne päästessään juoksevat ja painivat hullun lailla. Ei sit todennäköisesti ehdi paleltumaan.  Iltapäivällä otettiin taas kuvia.  Ja niinhän se aina on, kun kuvaaja ja assistentti lähtevät, alkaa meno.  Kuvat on nyt kuitenkin nähtävillä. Sen verran on sanottava, että Iisakki mustana koirana on erittäin haasteellinen kuvattava.  Lisäksi sen otsassa ja päässä yleensäkin on karva ihan pystyssä ja välillä pää näyttää vähän isolta.  Tänään se oli myös erityisen väsynyt kuvaushetkellä. Loppuviikosta, perjamtaina,  yritetään ottaa vielä leikkikuvia. Eka pentu, Sohvi Aulikki, kun lähtee jo viikonloppuna äitinsä mukana uuteen kotiin. Kaikille pennuille on kodit jo olemassa ja tulevat isännät ja emännät odottelevat pentuansa kotiin innolla. Ei ole enää pitkää aikaa jäljellä
 

Briskness Jim Morrison  6vk
"Jouko"

 

Briskness James Dean  6vk
"Iisakki"

 

Briskness Jeanne D'Arc  6vk
"Aada"

 

 

 Briskness Janis Joplin 6vk
"Aulikki"

 

Briskness Jack Daniel's  6vk
"Kerkko"

 

 
PENNUT 5 VIIKKOA!
 


 
Aika on mennyt kuin siivillä noitten kakrujen kanssa. Nyt jo roikutaan kintuissa ihan niinkuin satasella. Painot ovat 2kg - 2.6 kg väliltä. Ajateltiin ensin ottaa ne upeat passikuvat mutta päädyimmekin näihin. Ensi viikolla kun olen lomalla, on enemmän aikaa puljata niitten kuvien kanssa. 

Koditkin alkaa pikkuhiljaa hahmottua kaikille. Vaikeata sekin on ollut kun kysyjiä on ollut enemmän kun tarjontaa.  Viime viikonloppu oli varsinainen vierailupäivä. Ekat vieraat tulivat puolen päivän aikaan ja viimeiset lähtivät illalla klo 21.00 tienoilla. Koko päivä matalalentoa. Välillä pennut olivat väsähtäneitä ja välillä virkkuja.

Toinen matolääkitys on saatu ja kiinteää sapuskaa uppoaa jo jonkin verran. 
Pentujen päivärytmi on vähän erikoinen; eka sapuska saadaan jo aamu 4.00. Tämä ihan siksi, että itse nousen ylös niin aikaisin, kun pitää mennä töihin. Mutta ensi viikolla helpottaa kun jään lomalle. Onneksi pennut kuitenkin nukkuvat suht hiljaa yön.  Enää en päästä Kerttua yöllä tissittään, jaksavat kyllä odotella aamuun. Vielä on kaksi viikkoa jäljellä ja sitten pennut alkavat pikkuhiljaa kotiutua, mikä minnekin.  Ensi viikolla on myös pentutarkastus, ja silmäpeilaus. Myös autoilua aletaan harrastamaan ensi viikolla muutamia kertoja.
 

Briskness Jim Morrison  5vk
"Jouko"

 

Briskness James Dean  5vk
"Iisakki"

 

Briskness Jeanne D'Arc  5vk
"Aada"

 

 Briskness Janis Joplin 5vk
"Aulikki"

 

Briskness Jack Daniel's  5vk
"Kerkko"


 

 
PENNUT 4 VIIKKOA!
 


 
Pennut ovat kasvaneet kovasti, kuten arvata saattaa. Ulkona ollaan ihan vaan käväisty mutta ei vielä paljoa siellä liikuta.  Osa kyllä jo tekee tarpeitaan ulos, mikä on hyvä asia. Kiinteää ruokaa syödään 3 kertaa päivässä. Maitoa Kertulta tulee kaiketi melko runsaasti, kun ihan halukkaasti imettää useamman kerran päivässä ja yölläkin kerran kaksi.
Kertulle maistuu vielä kaikki pentujen kakkakasat, koska en niitä löydä ollenkaan.
Ilona ja jopa Almakin on alkanut välillä leikkimään pentujen kanssa. Alma varsinkin on tosi huvittava kun se leikkii penntujen kanssa. Niin kauan on ihan hyvä ja menee hyvin kun en puutu siihen ollenkaan. Mutta auta armias, jos kehun Almaa; silloin se kyllä näyttää hampaita pennuille siihen malliin, että ei olla koskaan leikitty...
 
Itse olen aamuin illoin muutaman tunnin töissä ja hyvin näyttää pentujen arki sujuvan, vaikka en koko ajan olekaan kotona.  Viikolla 4 jään lomalle hoitamaan pentuja ja hömpöttämään niitten kanssa.  Ensi viikolla, kun pennut ovat 5 viikkoisia, yritetään ottaa ekat ns. viralliset kuvat.  Eli tulossa on hikinen päivä!
 

Briskness Jim Morrison  4vk
"Jouko"

 

Briskness James Dean  4vk
"Iisakki"

 

Briskness Jeanne D'Arc  4vk
"Aada"

 

 Briskness Janis Joplin 4vk
"Aulikki"

 

Briskness Jack Daniel's  4vk
"Kerkko"

 

 
PENNUT 3 VIIKKOA!


Tänään otettiin taas kuvia pennuista. Ikää on huimat 3 viikkoa. Puntarissakin käytiin pikaisesti ja suurin on Aada-tyttönen, joka painoi 1.5 kg. Pienin oli Aulikki 1.250kg. Poikien painot sijoittui sitten tyttöjen välimaastoon. Kiinteää sapuskaa ollaan jo vähän opeteltu syömään. Vaikkakin se uppoaa toistaiseksi tosi huonosti johtuen siitä, että Kerttu imettää niitä vielä täysillä. Verkkoaitauksessa ollaan oltu uudesta vuodesta lähtien ja eka matolääkityskin on jo saatu. Tänään kuvauksien yhteydessä pennut saivat hömpötellä olohuoneen puolella. Yksittäiskuvat otettiin Kerkon uutta peittoa taustana pitäen. Kiitos Sabina ja Matti! Ihan hyvä tausta.  Tässä vaiheessa se pentujen elämä on 75%:sti nukkumista ja 14% syömistä. Loppuaika sitten onkin leikkiä, eikä sitä vielä kovin paljoa ole. Mutta päivä päivältä se lisääntyy. Kun myös vauhti.


 

Hampaatkin ovat jo puhjenneet mutta vielä toistaiseksi niitä ei käytetä sata lasissa. mutta se hetki on edessäpäin.
Alma-mummo on käynyt muutaman kerran "hoitamassa" pentuja ja Kerttu jo sietää sen tunkeilevat hoitotoimenpiteet melko hyvin. Ilona sen sijaan yrittää saada pentuja leikkimään kanssaan, mutta ne leikit on kyllä sillä vielä liian rajut.
Viikon päästä saa odottaa uusia kuvia!


 

Briskness Jim Morrison  3vk
"Jouko"

 

Briskness James Dean  3vk
"Iisakki"

 

Briskness Jeanne D'Arc  3vk
"Aada"

 

 Briskness Janis Joplin 3vk
"Aulikki"

 

Briskness Jack Daniel's  3vk
"Kerkko"

   

   
PENNUT 2 VIIKKOA  
 
Tänään otettiin pennuista 2-viikkoiskuvat. Kaikkien silmät on avautuneet ja vielä toistaiseksi ovat tummansiniset. Pennuilla on aina siniset silmät, mutta jos ne ovat oikeasti siniset siniset, sen näkee heti tosi hyvin. Ne ovat sitten tosissaan ihan taivaan siniset. Näille pennuille ei sinisiä silmiä tule, vaikka nyt siltä näyttää. Painot ovat nousseet huimasti. Vaakakuvassa näkyy kaikkien painot sopivasti. Pitihän se ottaa vaa'assa kuvat kaikista, kun se on niin hieno. Ne kun piti muutenkin punnata matolääkettä varten, jonka ne saavat viikonloppuna. Pikapuoliin laitan pennut myös verkkohäkkiin, kun ne jo liikkuvat melkoisesti. Onpahan sitten enemmän tilaa liikkua. Välillä on huvittavaa kuunnella kun ensimmäisiä ilmaisutreenejä pennut ottavat. Ihan selvästi tulee haukkumalla ilmaisevia.... 
 
Kerttu käy muitten likkojen mukana kerran päivässä pitkän lenkin ja kyllä se nauttii. Painellaan täysillä umpihangessa Ilonan kanssa ja kannellaan keppejä.  Tarvitsee se imettävä emokin jotain irroittelua pentujen hoidon lomassa. Kun aletaan lähestyä kotia, sillä alkaa kova veto pentujen luo. 
 
Ilona ei oikein malta odottaa kavereitten kasvamista vaan on kurkkimassa ovelta jatkuvasti. Kerttu kyllä antaa vielä kyytiä sille, eli ei ole asiaa muilla pentuhuoneeseen.  Tara-muorin kanssa Kerttu hiukan kiristelee hampaitaan ja pari kertaa on vähän oteltukin, mutta muuten elo on kyllä ihmeen rauhallista.  Tara lähteekin taas vuodenvaihteen jälkeen Piian ja Villen luo vaihturiksi.
 
Loppiaisesta lähtien pentuja voi tulla katsomaan ja palluttamaan. Muovikassillinen sanomalehtiä olis myös kova sana tänne tullessa.
Pennuille on varattu 27.1 aika Apexiin sirutukseen, silmäpeilaukseen ja pentutarkastukseen. Ovat silloin just 6-viikkoisia. Toivotaan, että saadaan paperit valmiiksi kennelliitosta luovutukseen.
 

Briskness Jim Morrison  2vk
"Jouko" 976g

 

Briskness James Dean  2vk
"Iisakki" 1002g

 

Briskness Jeanne D'Arc 2vk
"Aada" 1059g

 

 Briskness Janis Joplin 2vk
"Aulikki" 904g

 
Briskness Jack Daniel's  2vk
"Kerkko" 1084g
 

 
23.12.2009 JOULUAATON AATTO
 
Otettiin pennuista 1vk kuvat ja yllättävän paljon ne jo möngertää ja päät keikkuvat minne sattuu.  Painot ovat nousseet huimasti. Kaikki ovat jo yli kaksinkertaistaneet painonsa. Kuvista myös huomaa Joukon trikkimerkit yhä paremmin. Poskissa ja silmien yläpuolella alkaa olla kunnolla väriä. Kerkon häntä taas on ehkä hieman tullut tummemmaksi.

Pentujen viralliset nimetkin on jo päätetty.  Tosin niitä voi vielä pitkään muutella Oma koira-systeemissä, niin en julkista niitä ihan vielä. Vähän on hullua on nykysysteemi, kun pitäisi niin kamalan nuorena pennut siruttaa, että saa viralliseksi silmäpeilauksen. Millään ei raaskisi 3-4 viikkoista sillä lehmän neulalla tökätä. No, mutta eiköhän sekin järjesty, kunhan nämä pyhät loppuvat.  Nyt on tullut punnittua pentuja päivittäin johtuen siitä, että sain Coxin omistajalta, Mariannelta, uuden hienon digivaa'an. Tosin tänään oli viimeinen punnituspäivä. Seuraava vasta kun madotetaan. Nuohan kasvaa ihan silmissä, etteivät puntaria tarvitse. Kerttu on kyllä todella hyvä emo. Pennut ovat tyytyväisiä laatikossaan. Vielä toistaiseksi Kerttu nukkuu lähes koko yön laatikossa tyytyväisenä. Itse siirryin jo olkkarin puolelle nukkumaan ja makkari on pentuhuoneena.
Ihan mukavasti tänne pikkukaksioon mahtuu 5 aikuista koiraa ja 5 pentua.


 

"Jouko 1vk" 705g
   
"Iisakki 1vk" 713g
   
"Aada 1vk" 758g
   
"Aulikki 1vk" 637g
   
"Kerkko 1vk" 748g
   

15.12.2009 PENNUT SYNTYIVäT!


Tänä vuonna näitten pentujen kanssa koin kaksi yllätystä. Ensimmäinen oli se, että pennut syntyivätkin ajateltua aikaisemmin. Meillä kun meni se varsinainen astutus vähän niin ja näin. Kerttu seisoi kun sahapukki paikallaan, mutta se osoite oli Coxilla hieman hukassa eikä se löytänyt kunnolla perille.  Pari kertaa olikin tosi lähellä ja veikkaan, että niistä nämä pupelot sitten uivat asemiinsa.  Varmuuden vuoksi käytimme Kertun vielä keinosiemennyksessä, joka tehtiin 19.10.2009.

 
Olin laskenut koko ajan sen pentujen syntymäajankohdan siitä siemennyksestä eli 60 vrk olisi ollut 17.12.2009. ja pentujen olisi pitänyt sen mukaan syntyä 19-21 pv.   
Mutta kuinka ollakaan, kun tulin töistä aamupäivällä 15.12 ( siemennyksestä 58 vrk ) Kerttu pyöri ja hyöri tosi levottomasti. Mittasin siltä lämmön ja hupsista, se olikin jo alle 37 astetta eli siinä pisteessä, mikä laukaisee tulevan synnytyksen. Pienen paniikin jälkeen sain järjestettyä itselleni vapaata ja homma voi alkaa. Onneksi Kerttu oli tullut minulle jo itsenäisyyspäivänä ja pentulootakin koottu jo sillon heti samantien. Sen puoleen ei ollut syytä huoleen. En kyllä muutenkaan pahemmin panikoi noissa asioissa, on sitä sen verran tullut oltua kätilönä kaiken maailman eläimille; koirille, kissoille, lehmille, sioille, hevosille.
 
Illalla sitten klo 18.00 lämpö alkoi pikkuhiljaa nousta. Kerttu petaili ja vaihtoi paikkaa usein ja oli levoton. Klo 23.00 jälkeen alkoi näkyä ekoja kunnon polttoja.  Tässä vaiheessa mietin, että ei sitten tullut soitettua kellekään eläinlääkärille varmistaakseen avun, jos sitä tarvitsee. Kertun omistajallekin sanoin aikaisemmin illalla, että tämä vaihe voi kestää kauankin ja hyvässä lykyssä ehdit vielä mukaan synnytykseen huomenna iltapäivällä. No eipä ehtinyt!  Työnimissä ollaan taas meidän omassa perinteessä, eli sen viikon nimipäiväsankareita löytyy nimissä. Seuraavan pentueen on syytä syntyä muulloin kun tähän aikaan vuodesta. Multa loppuvat työnimiehdotukset muuten, kun tämä on toinen tälle ajalle osunut pentue.
 
Klo 00:29  syntyi eka pentu, trikkiuros Jouko  syntymäpaino 345g.  Joukoa jouduin hieman kevyesti vetämään. Kerttu kyllä huusi melkoisesti.
Klo 00:41  syntyi helposti plopsahtamalla toinen poika lähes kokomusta Iisakki, syntymäpaino 329g
Kerttu veti hieman henkeä noitten kahden pojan jälkeen, hoiti ne ensin puhtaiksi ja söi yhdet jälkeiset. Toisia en sitten enää antanyt sille ripaskan välttämiseksi.
Klo 01:13  syntyi porukan suurin ja eka tyttö mustavalkoinen Aada, syntymäpaino 366g.  Aadalla on ihan ohut piirto päässä ja valkoinen kaulus.
 
Tässä vaiheessa jo kirjoittelin blogiin että kokonaissaldo on 2+1 ja siinä kirjoitellessani Kerttu päästi kunnon pierun ja taas oli uusi pentu syntynyt.  Minä heti korjaamaan että 2+2 blogiin.
 
Klo 02:07  syntyi porukan toinen tyttö, pennuista pienin, Aulikki, syntymäpaino 300g, mustavalkoisin perinteisin merkein.
 
Jatkoin taas päivitystä blogiin tai tekstin muuttamista kunnes vielä koin ison ja sen toisen yllätyksen.
 
Klo 02:52  syntyi pentueen viimeinen ja kolmas poika, Kerkko, syntymäpaino 358g. Kerkko kun oli siinä kalvon sisällä, ihmettelin, että mikä sieltä oikein on tullut. Se näytti omituisen väriseltä, sanoinkin, että tervulta.  Lopuksi asiantuntijat sanoivat että se on soopeli. Minulle ei ole koskaan syntynyt muun värisiä kun mustavalkoisia ja nyt tuli kerralla trikki ja soopeli.  Tosin Kerttu kyllä oli omituisen värinen pentuna, se oli niin kuin ruskea ja sillä oli kyljessä ruosteenruskeita raitoja. Vähän niinkuin trikkimerkkejä, vaikka sen mustavalkoiseksi rekkasinkin.  Nyt tuolla Joukolla on niin selvät nuo trikki merkit, että se menee ilman muuta rekisteriin trikkinä.
 
Kaiken kaikkiaan tämä synnytys on ollut helpommasta päästä kasvattajaurani aikana.  Jäi mahdottoman hyvä maku. Eläinlääkäriä ei tarvittu, homma sujui oppikirjan mukaan. Ja kun ei ala liian aikaisin sitä lämpöä mittaileen, homma on ohi, ennen kuin ehdit sitä sen kummemmin miettimään.
 
Tämä pentupäiväkirja pyritään päivittämään kerran viikossa kuvien kera.
 

tricolor uros 345g "Jouko"

mustavalkoinen uros 329g "Iisakki"

   
mustavalkoinen narttu 366g "Aada" mustavalkoinen narttu 300g "Aulikki"
   
soopeli uros 359g "Kerkko"